May 18, 2023
Ultraviyole lambanın uygulama kapsamı
Ultraviyole güçlü bir bakterisidal etkiye sahiptir, ancak nesnelere nüfuz etme yeteneği çok zayıftır.Ameliyathane, yanık odası, bulaşıcı servis ve steril odanın alan dezenfeksiyonunun yanı sıra ısıya dayanıklı eşyaların ve masa yüzeyinin dezenfeksiyonu için geçerlidir.
Bakteri ve virüslerde DNA (deoksiribonükleik asit) veya RNA'nın (ribonükleik asit) moleküler yapısını öldürebilen ve yok edebilen, büyüme hücrelerinin ve (veya) rejeneratif hücrelerin ölümüne neden olan 240~280 nm aralığındaki ultraviyole dalga boyudur. , sterilizasyon ve dezenfeksiyonun etkisini elde etmek.Özellikle dalga boyu 253.7 olduğunda UV'nin bakterisidal etkisi en güçlüsüdür.
Genel olarak, güneş ışığı atmosfere girdikten sonra yere ulaşan ultraviyole ışığın dalga boyu 287~390 nm'dir ve bu, ultraviyole ışığın optimum sterilizasyon dalga boyu aralığından (yaklaşık 250~285 nm) sapar.Esas olarak, atmosferik ozon tabakasının emiliminin, güneş ışığı spektrumunda ultraviyole yoğunluğunun hızını 290nm'den daha düşük düşürmesi nedeniyle, güneş ışığının sterilizasyon kabiliyeti, özel ultraviyole sterilizasyon lambasınınkinden daha düşüktür.
Genel olarak ultraviyole ışığın yapısal mutasyonu değiştirip yok edebileceğine, hücrelerin genetik ve transkripsiyonel özelliklerini değiştirebileceğine ve organizmaların protein sentezi ve üreme yeteneğini kaybetmesine neden olabileceğine inanılmaktadır.Diğer proteinlerin emilimi (fenilalanin, triptofan ve tirozindeki aromatik halkanın emilim zirvesi 280 nm'dir) ultraviyole ışığın sterilizasyon sürecinde de rol oynayabilir.